dinsdag 7 oktober 2008

Terrorisme Digitaal Opsporen Werkt Niet

Terrorisme spoor je niet op door te snuffelen in bestanden, is de belangrijke conclusie van een onderzoek door gezaghebbende wijzen aangesteld door de Amerikaanse regering.

De techniek waarmee gesnuffeld wordt heet data mining, en het kan (in dit verband) op twee manieren.
(1) volg een individu en diens connecties.
(2) zoek patronen die kunnen duiden op verdachte activiteit.

Het werkt niet voor dit doel, zeggen de wijzen, omdat het risico op vals positieven veel te groot is. Deze conclusie is een goedgefundeerd onderzoeksresultaat van het soort dat regeringen ter harte nemen. Er is dus gerede kans dat onze privacy on-line in de niet al te verre toekomst beter zal zijn gewaarborgd, want Nederland volgt altijd braaf Amerika. Daarom vinden wij dit goed nieuws.

Want het zou vreemde vormen kunnen aannemen. U vindt elders op dit blog een serie artikelen over drugs. We vonden het nodig èn leuk om die te schrijven. Voor die serie hebben we intensief het internet afgegraasd naar bronnen, met Google. Google heeft dus ergens geregisteerd dat op ons IP-adres iemand woont met interesse in de trefwoorden heroïne, drugs, Afghanistan, opium, drug mortality, drug trafficking, qat, drug street value, enzovoort - als dàt niet verdacht is, dan weten wij het niet meer.

Dus AIVD, wilt u even mailen voordat u invalt? Dan zorgen wij voor iets lekkers bij de koffie. Op onze leestafel ligt o.a. het boekje See No Evil, van ex-CIA agent Robert Baer, waarin hij laat zien dat een goede agent ter plaatse die zijn talen spreekt, veel effectiever is dan alle high-tech methoden op veilige maar te grote afstand.
Bronnen en leesvoeder:
Geekblogs CNet news via Slashdot
See No Evil door Robert Baer, Three Rivers Press, 2003, ISBN 978-1400046843

Geen opmerkingen:

Een reactie posten